روستاگردی در ایران بسیار جذاب است همراه باشید و درباره روستاهای جالب و دیدنی مرند در آذربایجان شرقی بدانید.
به گزارش رد بلیط؛ گروهی متعقدند که نام این شهرستان، ابتدا «مادوند» و سپس «مارند» بوده که به مرور زمان به مرند تغییر یافته است.
«بطلمیوس» از جغرافیان دانان اهل یونان که در دوران پیش از میلاد زندگی میکرد، در متونی که از خود به یادگار گذاشته، مرند را با نام «ماندگار»، ثبت کرده و از آن بهعنوان یکی از آبادترین شهرها در طول تاریخ یاد کرده است.
اما ارامنه طبق روایات باستانی خود میگویند که حضرت نوح (ع) در شهر مرند دفن شده و این کلمه لغتی است ارمنی و مشتق آن بهمعنای تدفین است.
البته ارامنه دوران معاصر اعتقاد دارند که پس از طوفان نوح، حضرت در نخجوان فرود آمد و خود و همسرش را در این شهر دفن کردند.
در جایی دیگر نیز بر اساس مکتوبات تورات، به نظر میرسد که مادر حضرت نوح (ع) نیز در مسجد واقع در بازار مرند به خاک سپرده شده است.
گروهی دیگر نیز مرند را تغییر یافته نام «ماریا»، دختری ترسایی میدانند.
چند روستای جالب در مرند
روستای عیش آباد
روستای عیش آباد در استان آذربایجان شرقی قرار دارد و با جذابیتهای طبیعی خود، از مقاصد سفر یکروزه و جاذبه های گردشگری مرند به شمار میرود. وجود باغات میوه و رودخانه پرآب این روستا، میتواند روزی فراموشنشدنی را به دور از هیاهوی شهری برای گردشگران رقم بزند.
همچنین آبشار عیش آباد که با ارتفاع ۱۵ متر از دل کوهستان میشو سرچشمه میگیرد، در فاصله کمی از روستا قرار گرفته است.
از آنجا که این روستای کوهستانی امکانات گردشگری مناسبی برای شبمانی ندارد، بهترین راه بازدید از آن سفری یکروزه است.
علاوه بر جاذبههای طبیعی، بافت روستایی عیش آباد با خانههای خشتی و گلی بر جذابیت آن افزودهاند.
برای دسترسی به روستای عیش آباد، از شهر تبریز در جاده صوفیان پیش برانید و در سهراهی مرند، وارد مسیر سمت چپ شوید.
این مسیر ورودی روستاهای «انامق» و «محبوب آباد» است که به موازات سد شهید کلانتری امتداد مییابد.
پس از پشت سر گذاشتن فرعیهای این دو روستا، وارد فرعی سمت چپ شوید. این مسیر با چشماندازی از دامنههای کوههای میشو و مزارع آفتابگردان، در نهایت به روستای عیش آباد ختم میشود.
روستای اویندین
روستای اویندین با قدمتی که به ۱۴۰۰ سال پیش بازمیگردد، در فاصله ۸۰ کیلومتری از مرند قرار دارد.
به دلیل برخورداری از آب و هوای خوب و آبهای معدنی و درمانی، این روستا به یکی از قطبهای گردشگری و جاذبه های گردشگری مرند تبدیل شده است.
برخی از جاذبههای اویندین شامل آبشار میاندره با ۲۰ متر ارتفاع، تفرجگاه مشهور و باطراوت لزگه، چشمههای قزل چشمه و زلفی چشمه سی و قبرستان تاریخی دوزلاخ با ۵۰۰ سال پیشینه میشود.
همچنین صخرههای بزرگ پیرامون روستا مقصدی مناسب برای علاقمندان به صخرهنوردی است.
روستای دوگیجان
«روستای دوگیجان»، از مناطق ییلاقی در شهرستان مرند است که با آب و هوایی مناسب، چشماندازهای خیرهکننده، طبیعتی بکر، مردمی میهماننواز و دیدنی هایی همچون غار دوگیجان به یکی از جاذبههای گردشگری طبیعی در استان آذربایجان تبدیل شده است.
ساکنان این روستای ۳۰۰ نفره به حرفه دامداری، قالیبافی و کشاورزی مشغول هستند.
در بدو ورود به این منطقه زیبای گردشگری، آنچه نظر گردشگران را جلب میکند، لباس اهالی آن است که از لحاظ رنگ، طرح و نوع پارچه کمنظیر است.
جاذبههای دیدنی مرند در آذربایجان شرقی
مسجد پیر بالا (مزار همسر حضرت نوح «ع»)
«مسجد پیربالا» یا «مسجد بازار»، یکی دیگر از بناهای تاریخی در شهرستان مرند هست.
گفته می شود پس از طوفان نوح «ع»، مدفن همسر حضرت نوح «ع»، بوده هست. بنای امروزی مسجد با تغییرات اساسی نسبت به بنای اولین آن روبهرو شده هست.
در این مسجد ۳ عدد کتیبهی متعلق به این اثر تاریخی دیده می شود که یکی از آنها در بالای محراب و دو کتیبه دیگر در بالای سردر ورودی اصلی مسجد قرار دارد.
این مسجد در نظر ارامنه و مسیحیان از اهمیت و احترام مخصوصاًای برخوردار هست و می توان آن را از معدود مساجدی در استان آذربایجان برشمرد که حدود چهار طرف آن را فضای آزاد تشکیل می دهد.
کاروانسرای شاه عباسی پیام مرند
در فاصلهی ۱۳ کیلومتری از شهرستان مرند در مسیر مرند به تبریز و درون روستایی به نام «پیام»، میتوان یکی از جاهای دیدنی مرند را مشاهده کرد که به «کاروانسرای شاه عباسی پیام مرند»، شهرت یافته است.
این کاروانسرا با قدمتی برابر با دوران فرمانروایی مغول و صفویه، از مهمترین استراحتگاهها و اماکن بین راهی و جادهای است که عنوان بزرگترین کاروانسرای شمال غرب کشور را به خود اختصاص داده است.
این کاروانسرا به شکل هندسی مستطیل با چهار ایوان، سردری با ارتفاعی قابل توجه، گنبدخانه، حیاط مرکزی، هشتی، چندین اتاق، چهار برج دایرهای، حیاط و ایوانیهایی جهت اقامت کاروانیان ساخته شده است.
کلیسای هوانس مقدس
این بنا یکی از ارزشمندترین بناهای تاریخی شهر میباشد کهبه گفته باستان شناسان در قرن پنجم و ششم میلادی ساخته شده است و نام آن برگرفته از نام یکی از یاران حضرت مسیح (ع) گرفته شده به نام یوحنا که مسیحیان آن را هوانس مینامند.
این بنا بارها توسط معمارهای برجسته و مشهور فرانسوی و روسی و استادان آذربایجانی بازسازی شده است.
توصیه میشود به علت سردسیر بودن این منطقه در فصول گرم از این بنای تاریخی دیدن کنید.
کلیسای موجومبار “سنت هریپ سیمه”
به گفته برخی مورخان نام این کلیسا از نام هریپسیمه، دختر آشوت باگرادونی، پادشاه ارمنستان گرفته شده است که در ۸۷۵ میلادی به درخواست زاکاریا زاگستی، جاثلیق ارمنیها، امیران ارمنی او را به پادشاهی ارمنستان برگزیدند.
در حال حاضر روستای موجومبار تا حدودی تخریب و فراموش شده اما کلیسای دیدنی هریپسیمه به این آبادی ارزش و اعتبار بخشیده است.
خانههای این روستا بر فراز تپه، بر روی هم و به صورت پلکانی و از مصالحی چون خشت، گِل و سنگ لاشه ساخته شدهاند.