“چغاخور” فیروزه غرب ایران

به گزارش ردبلیط؛ تالاب چغاخور یک تالاب بین‌المللی در شهرستان بروجن از توابع چهارمحال و بختیاری است، این تالاب حدود ۲۱۰۰ متر از سطح دریا فاصله دارد و همین موضوع در کنار آب فراوان آن، باعث هوایی خنک و وزش نسیمی دلنشین می‌شود، تالاب چغاخور در دل علفزارهایی بزرگ و در دامنه کوه‌های کلار قرار دارد. وجود این تالاب برای پرندگان آبزی خیلی مهم است و یک خانه امن برای پرندگان محسوب می‌شود.

تالاب چغاخور که در ارتفاعات رشته‌کوه زاگرس و بر بلندای فلات ایران قرار دارد و به‌حدی زیبایی است که هر طبیعت‌گردی را به خود جذب می‌کند. چغاخور که بیشتر از ۲,۳۰۰ هکتار مساحت دارد، در قدیم محل استراحت ایل بختیاری بود و امروزه نیز پذیرای عشایر بختیاری در طول تابستان است. هزاران پرنده ساکن تالاب هستند که در این میان، پرندگان مهاجر در فصل بهار و زمستان به چغاخور مهاجرت می‌کنند و زیبایی خاصی به آن می‌بخشند. علاوه بر پرنده‌نگری، امکان ماهیگیری، پیک‌نیک، طبیعت‌گردی و… در تالاب چغاخور وجود دارد. ضمن اینکه جاذبه‌های متنوعی در اطراف تالاب وجود دارد. تالاب چغاخور در ۴۴ کیلومتری بروجن و ۶۵ کیلومتری شهرکرد قرار دارد. این تالاب در نزدیکی شهر بلداجی و در مسیر جاده شهرکرد به خوزستان، در استان چهارمحال و بختیاری واقع شده است. چغاخور بین ارتفاعات نسبتا بلند برآفتاب در شمال، کلار در جنوب و شاهپور ناز در غرب واقع شده و از زیباترین تالاب‌های استان است.

  • مسیر تالاب چغاخور از شهرکرد: برای اینکه از شهرکرد به تالاب چغاخور بروید، می‌توانید وارد مسیر شهرکرد-خوزستان شوید و از شمس آباد، شلمزار و گهرود عبور کنید. درست قبل از ورودی جاده‌ای که به ایذه می‌رود، به تالاب چغارخور خواهید رسید.
  • مسیر تالاب چغاخور از بروجن: دسترسی به تالاب از شهر بروجن به این صورت است که باید از جنوب غربی شهر وارد جاده‌ بلداجی شوید. پس از گذشتن از بلداجی،‌ آورگان و کلبی بک به تالاب چغاخور می‌رسید. 

چغاخور یک تالاب بین‌المللی معروف و از جاذبه های گردشگری استان چهارمحال و بختیاری است که در ارتفاع ۲,۱۰۰ متری کوهستان مرکزی زاگرس در میان علفزاری وسیع و در دامنه کوه‌های کلار قرار دارد و یکی از تالاب‌های مهم کشور برای زیست پرندگان آبزی به حساب می‌آید.

انعکاس چشم‌انداز دیدنی طبیعت پیرامون و رقص توام با آواز پرندگان بر سطح تالاب بسیار چشم‌‌نواز است. در فصل بهار در یک سوی تالاب، کوه‌های سربه‌فلک‌کشیده و سپیدپوش کلار و در سوی دیگر، درختان و چمن‌زاری وسیع و سرسبز خودنمایی می‌کنند. این منطقه در تابستان محل ییلاق عشایر بختیاری است که تماشای زندگی آرام و باصفایشان به‌اندازه تماشای زیبایی‌های طبیعی چغاخور، برای گردشگران جذابیت دارد.

عواملی مانند قرارگیری در مسیر دو جاده اصلی، برخورداری از تنوع بالای گیاهی و جانوری، مجاورت با سه تالاب سولقان، علی‌آباد و گندمان اهمیت تالاب چغاخور را به‌لحاظ گردشگری دوچندان ساخته و تالاب را در زمره یکی از کانون‌های گردشگری استان قرار داده است.

از سال ۱۳۷۸ به‌دلیل گونه‌های جانوری نادر در اطراف تالاب و شرایط متنوع زیستی آن، سازمان حفاظت محیط زیست، چغاخور را منطقه شکار ممنوع اعلام کرد و آن را تحت پوشش و حمایت خود قرار داد. منطقه شکار ممنوع تالاب بیش از ۲,۳۰۰ هکتار مساحت دارد. چغاخور یکی از تالاب‌های کنوانسیون بین‌المللی رامسر است و در فهرست مناطق مهم پرندگان (IBA) نیز به چشم می‌خورد. این تالاب بخشی از یازدهمین ذخیره‌گاه زیست‌کره ایران با عنوان «تنگ صیاد-سبزکوه» به شمار می‌رود که به ثبت جهانی رسیده است. 

وجه تسمیه چغاخور

گفته می‌شود که چغاخور از دو کلمه فارسی و ترکی تشکیل شده است؛ به این صورت که «خور» در پارسی به آفتاب تعبیر شده و «چغا» به ترکی یعنی تپه و مرغزار. به این ترتیب، چغاخور به‌معنای «مرغزار خورشید» است.

بهترین زمان سفر به تالاب چغاخور

زمان مناسب برای سفر به تالاب چغاخور بهار و تابستان است که هوای خنک و طبیعت آن هر گردشگری را به وجد می‌آورد. فصل بهار سرسبزی و طراوت خاصی به طبیعت اطراف تالاب می‌بخشد. تالاب چغاخور در تابستان نیز با حضور عشایر بختیاری جذاب‌تر می‌شود. رویش شقایق‌های وحشی و فصل مناسب ماهیگیری نیز از دیگر جذابیت‌های چغاخور در بهار و تابستان به شمار می‌روند.

در پاییز آب‌و‌هوا رو به سردی می‌رود. زمستان‌های این منطقه نیز شامل مناظری فوق‌العاده از یخ‌زدن تالاب و کوه‌های سفیدپوش می‌شود که برای دوستداران طبیعت بسیار جذاب است. در سفر به تالاب چغاخور در زمستان به تجهیزاتی مثل زنجیر چرخ، لباس گرم و… نیاز دارید.

سطح آب در تالاب چغاخور در زمستان به بالاترین حد خود می‌رسد و در تابستان بخش عمده آن خشک می‌شود؛ گرچه هوای این منطقه در تابستان خنک است و برای ییلاق و سفر تابستانی محل مناسبی به حساب می‌آید. میانگین دما در منطقه از ۲۱ درجه سانتی‌گراد در گرم‌ترین ماه سال (مرداد) تا منفی ۶ درجه سانتی‌گراد در سردترین ماه سال (دی) تغییر می‌کند و میانگین بارش سالانه بین ۵۰۰ تا ۷۵۰ میلی‌متر در نوسان است. عمق تالاب چغاخور هنگام بیشترین بارندگی حدود سه متر برآورد می‌شود.

تالاب چغاخور یکی از ۱۰۵ تالاب مهم کشور برای پرندگان است که به‌دلیل میزبانی از پرندگان در معرض خطر، در طبقه‌بندی تالاب‌های مهم کشور در جایگاه ششم قرار دارد. پرندگان مهم‌ترین جانداران این تالاب به شمار می‌روند که از اواخر پاییز تا اواخر زمستان به این مکان می‌آیند و فرصتی ایدئال برای پرنده‌گری را در اختیار علاقه‌مندان می‌گذارند. 

ماهیگیری

تالاب چغاخور برای ماهیگیری نیز گزینه‌ای مناسب به حساب می‌آید؛ در واقع وجود انواع ماهی‌ها در تالاب باعث شده است که از اواسط اردیبهشت تا اواخر شهریور به‌عنوان یکی از مقاصد ماهیگیری شناخته شود. ماهیگیری را صرفا برای تفریح انجام دهید و از صید بیش از اندازه خودداری کنید. اگر از علاقه‌مندان این فعالیت هستید برای دریافت مجوز به اداره سازمان حفاظت از محیط زیست مراجعه کنید.

طبیعت‌ گردی

تماشای طبیعت اطراف و شقایق‌های وحشی گزینه دیگر پیش روی شما برای تفریح است. چغاخور با کوه‌ها و دشتی زیبا به وسعت ۷۰۰ هکتار احاطه شده است و تابلویی طبیعی و منحصربه‌فرد را در مقابل چشمان شما می‌گذارد. از اردیبهشت تا مهرماه به‌علت کاهش آب، وسعت سبزه‌زار اطراف چغاخور بیشتر می‌شود و تصویری متفاوت در این مکان شکل می‌گیرد. در فصل بهار دشت‌های حاشیه تالاب با گل‌های شقایق به بهشتی رویایی تبدیل می‌شود و برخی از بهترین مسیرهای طبیعت گردی ایران را پیش روی علاقه‌مندان می‌گذارند.

قایق‌سواری

در تابستان و بهار که مسافران و گردشگران بیشتری به تالاب می‌آیند، قایق‌سواری یکی از تفریحات چغاخور است.

کوهنوردی

تالاب چغاخور در دهستان چغاخور در دامنه ارتفاعات برآفتاب واقع شده است و در سمت جنوب غربی آن کوه‌های کلار قرار دارد. قله کلار با ارتفاع ۳,۸۳۰ متر از سطح دریا مقصد بسیاری از کوهنوردان است. این قله در فصل زمستان پوشیده از برف می‌شود و دلایلی نظیر مدت‌زمان طولانی دوره ریزش برف در منطقه (از آذر تا اواخر اسفند و اوایل فروردین)، دمای پایین هوا و ماندگاری برف در تمام طول سال سبب ایجاد یخچال‌های دائمی به نام «برف پیر» می‌شوند. همچنین ارتفاعات کوه‌ صخره‌ای و دیواره‌ای برآفتاب با ارتفاع ۲,۷۷۵ متر برای صخره‌نوردی، کوهنوردی و سنگ‌نوردی مناسب است و کوه حمزه علی با ارتفاع ۲,۷۰۰ متر، کوه شاهپور ناز با ارتفاع ۲,۹۰۰ متر و کوه چاله باغ با ارتفاع ۳,۰۰۰ متر گزینه‌های خوبی برای کوهنوردی و تپه‌نوردی محسوب می‌شوند. 

موقعیت کوه کلار و قرارگیری‌ آن در کنار تالاب چغاخور به‌خصوص در فصل زمستان بسیار خودنمایی می‌کند. ضمن اینکه کوه کلار در فصل بهار و تابستان با رگه‌های سفید برف، رویش شقایق‌ها و گل‌های رنگارنگ در دامنه‌هایش و جریان جویبارهای ناشی از ذوب برف‌ها، فضای شگفت‌انگیزی را پدید می‌آورد که توجه هر گردشگری را به خود جلب می‌کند.

تماشای عشایر بختیاری

چغاخور یکی از مناطق بسیار خوش آب‌وهوای استان چهارمحال و بختیاری محسوب می‌شود که ییلاق خان‌ها و ایلخان‌های بختیاری بوده است. امروزه نیز عشایر بختیاری در اطراف تالاب اتراق می‌کنند و در نتیجه تماشای زندگی آن‌ها و همین طور مردم روستاهای بختیاری‌نشین اطراف چغاخور در تابستان، امکان آشنایی با آداب و رسوم، صنایع دستی، شیوه زندگی، زبان و گویش بختیاری و… را برایتان فراهم می‌کند.

امکانات لازم برای سفر به تالاب چغاخور

سفر به تالاب چغاخور اغلب در یک روز انجام می‌شود و برای چنین سفری معمولا به وسایلی مانند کرم ضدآفتاب، عینک و کلاه آفتابی، لباس گرم، تلفن همراه و شارژر، پاور بانک، دوربین عکاسی، زیرانداز، چراغ قوه، آب آشامیدنی، کیسه زباله و… نیاز است. برای کمپینگ در کنار تالاب حتما چادر مسافرتی، کیسه خواب، پتو، لباس اضافی، زیرانداز ضدآب و… همراه خود داشته باشید.

نویسنده

آخرین اخبار و مقالات

گردشگری

۷ قلعه زیبا در بریتانیا

گردشگری

مکان های جذاب و دیدنی شفیلد، انگلستان

گردشگری

۵ تا از بهترین گالری و موزه ها در بیرمنگام

آذربایجان

گذری بر جغرافیای چهارفصل آذربایجان غربی