درباره

تور ها

هتل ها

بلیط اتوبوس

پایانه ها

مسافت ها

آذربایجان شرقی

اطلاعات شهر
مساحت: ۲۴۴٫۵۱ کیلومتر مربع
جمعیت شهر: ۱٬۵۵۸٬۶۹۳نفر(1395)
آب و هوا: سرد و معتدل
مرکز شهر: بازار
حمل و نقل عمومی: اتوبوس، مترو، سامانۀ اتوبوس‌های تندرو و تاکسی

تور های تبریز

مشهد
تبریز
سه شنبه 30 بهمن 1403
4 روز و 3 شب
از 8.940.000
مشهد
تبریز
دوشنبه 29 بهمن 1403
4 روز و 3 شب
از 8.940.000
مشهد
تبریز
یکشنبه 28 بهمن 1403
4 روز و 3 شب
از 8.940.000
مشهد
تبریز
شنبه 27 بهمن 1403
4 روز و 3 شب
از 8.940.000

هتل و اقامتگاه ها

جالب است بدانید، قدمت صنعت هتلداری در تبریز به بیش از یک قرن می‌رسد و امروزه هتل‌های زیادی در این شهر فعالیت می‌کنند که از آن جمله می‌توان هتل پنج ستارۀ پارس ائل‌گلی، هتل پنج ستارۀ لاله‌پارک، هتل چهار ستارۀ بین‌المللی تبریز، هتل سینا و … را نام برد که از معروف‌ترین هتل‌‌های تبریز هستند. با این حال گردشگران علاوه بر اقامت در هتل، می‌توانند با اجاره سوئیت، منزل و آپارتمان، اقامت ارزان‌تری را تجربه کنند. اقامتگاه‌های بومگردی نیز از دیگر گزینه‌های محبوب برای اقامت هستند که طرفداران خاص خود را دارند. اقامتگاه سنتی بهار در نزدیکی بازار قدیم تبریز، اقامتگاه بوم‌گردی داریوش کندوان در نزدیکی روستای کندوان می‌توانند گزینه‌هایی عالی برای تجربۀ آرامش و فراغت از هیاهوی شهر باشند.

5/5
پنج
ستاره
قیمت: 12,000,000 ریال
برای 1 شب
5/5
پنج
ستاره
قیمت: ۱,۲۰۰,۰۰۰ تومان
برای 1 شب
5/5
پنج
ستاره
قیمت: 15,750,000 ریال
برای 1 شب

درباره شهر تبریز

جاهای دیدنی

تبریز در طول حیات خود با فراز و فرودهای بسیاری مواجه شده‌ و تاریخ آن اشغال توسط بیگانگان و حوادث جانکاه طبیعی(از جمله زمین‌لرزه‌های مهلک) را تجربه کرده‌است.

سنگ بنای تبریز کنونی به دوران اشکانی و ساسانی برگشته و در طول تاریخ کهن کشور ما و در چند نوبت به عنوان یکی از پایتخت‌های ملی، سیاسی یا منطقه‌ای ایران معرفی شده‌است. اوج شکوفایی این شهر مربوط به دورهٔ ایلخانان بوده که در آن زمان پایتخت قلمرویی پهناور از نیل تا آسیای مرکزی به شمار می‌رفته‌است. این شهر در سال ۱۵۰۰ میلادی و در زمان پایتختی صفویان به‌ عنوان پنجمین شهر پرجمعیت جهان شناخته می‌شده و جمعیتش با استانبول(پایتخت امپراتوری عثمانی) برابری می‌کرده‌است. تبریز مجدداً در دورهٔ قاجار به شکوفایی رسید، به‌ طوری‌ که در این دوره به‌ عنوان مهم‌ترین و پیشروترین شهر ایران شناخته می‌شده‌است. در دوران معاصر نیز این شهر یکی از مراکز مهم اقتصادی و صنعتی در سطح کشور محسوب می‌شود. تبریز در دو سدهٔ اخیر مبدأ بسیاری از تحولات اجتماعی، فرهنگی و صنعتی در ایران بوده‌است؛ چنان که این شهر مانع خاموشی انقلاب مشروطه در ایران شد و نقشی کلیدی در تحولات بعدی و روند پیشرفت کشور ایفا کرده‌است.

بهره‌مندی از این پیشینۀ تاریخی و وجود پتاسیل‌های طبیعی و فرهنگی فراوان موجود در منطقه سبب شده تا تبریز به قطب گردشگری شمال غرب ایران تبدیل شود.

اقامتگاه

جالب است بدانید، قدمت صنعت هتلداری در تبریز به بیش از یک قرن می‌رسد و امروزه هتل‌های زیادی در این شهر فعالیت می‌کنند که از آن جمله می‌توان هتل پنج ستارۀ پارس ائل‌گلی، هتل پنج ستارۀ لاله‌پارک، هتل چهار ستارۀ بین‌المللی تبریز، هتل سینا و … را نام برد که از معروف‌ترین هتل‌‌های تبریز هستند. با این حال گردشگران علاوه بر اقامت در هتل، می‌توانند با اجاره سوئیت، منزل و آپارتمان، اقامت ارزان‌تری را تجربه کنند. اقامتگاه‌های بومگردی نیز از دیگر گزینه‌های محبوب برای اقامت هستند که طرفداران خاص خود را دارند. اقامتگاه سنتی بهار در نزدیکی بازار قدیم تبریز، اقامتگاه بوم‌گردی داریوش کندوان در نزدیکی روستای کندوان می‌توانند گزینه‌هایی عالی برای تجربۀ آرامش و فراغت از هیاهوی شهر باشند.

رستوران‌ ها

رستوران‌های زیادی در تبریز وجود دارند که انواع غذاهای ایرانی و بین‌المللی را سرو می‌کنند. تنوع بسیار زیاد این رستوران‌ها باعث شده‌است که انتخاب برای گردشگران سخت‌ شود. اگر از تبریز به سمت منطقۀ ییلاقی سردرود بروید، رستوران‌های سنتی و باغچه‌های بسیاری را می‌بینید که از جملۀ آن‌ها می‌توان به رستوران سنتی و باغ آنا، رستوران جلالی، رستوران و باغچه سنتی برکه، رستوران سنتی و چلوکبابی ایمانی و … اشاره کرد.

رستوران حاج‌علی تبریز که از قدیمی‌ترین رستوران‌های شهر در بازار تبریز است؛ رستوران سنتی گازماخ که همه غذاهایش را به همراه ته‌دیگ سرو می‌کند؛ رستوران حاج‌مجید، رستوران باختر، کباب‌سرای ریحان، فست‌فود مهدی هیلا، مجموعۀ رستوران‌های لاله‌پارک(واقع در طبقۀ آخر مجتمع تجاری لاله‌پارک) و … از جمله رستوران‌ها تبریز هستند که در طول سفرتان می‌توانید به آن‌ها سر بزنید.

همان‌طور که گفتیم در وسط دریاچه ائل‌گلی، عمارتی وجود دارد که در حال حاضر به‌ عنوان رستوران فعالیت می‌کند و طبقۀ اول آن به رستوران، طبقۀ دوم به کافی‌شاپ(با نمای زیبایی از دریاچه و طبیعت مجموعه) اختصاص دارد. پس می‌توان ضمن بازدید از این جاذبۀ معروف تبریز، سری هم به رستوران-کافی‌شاپ ائل‌گلی بزنید و دلی از عزا درآود.

جاذبه های طبیعی

درۀ لیقوان، کوه‌های آلاداغ‌لار(که به کوه‌های رنگین‌کمانی مشهورند)، پارک بزرگ تبریز، دهکدۀ توریستی-تفریحی-رفاهی سیمرغ(سد امند) و … در میان جاذبه‌های طبیعی شهر تبریز خودنمایی می‌کنند که بازدید از آن‌ها باید در برنامه‌ی سفر گردشگران گنجانده‌شود.

روستای کندوان، بدون شک یکی از جاذبه‌های طبیعی معروف تبریز به شمار می‌آید که شهرت آن به گوش گردشگران زیادی رسیده‌است. این روستا که تاریخی هفت هزار ساله را به دوش می‌کشد، به‌ واسطۀ معماری صخره‌ای و بافت مخصوصش در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده‌است. کندوان در ۱۸ کیلومتری شهر اسکو قرار گرفته و با اینکه حدود ۵۶ کیلومتر با تبریز فاصله دارد اما اکثر گردشگران تبریز را بدون بازدید از آن ترک نمی‌کنند. برخلاف روستاهای صخره‌ای دنیا، کندوان همچنان مسکونی است و از این حیث در نوع خود بی‌نظیر است. معماری کله‌قندی روستای کندوان در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۵۷ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

جاذبه های تاریخی و فرهنگی

شهر تبریز دارای تاریخی طولانی و پرآشوب است که نخستین نشانه‌های کشف شدۀ تمدن باستانی در آن به ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بازمی‌گردد.

بازار سنتی تبریز، گل سرسبد جاذبه‌های تبریز است؛ بخصوص که با مساحت حدوداً یک کیلومترمربعی خود در جایگاه یکی از بزرگ‌ترین بازارهای سرپوشیده جهان قرار دارد و در سال ۱۳۸۹ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. شکوه و عظمت این بازار به حدی است که بسیاری از گردشگران و جهانگردان نظیر ابن بطوطه، مارکو پولو و حمدالله مستوفی به تحسین و تمجید آن پرداخته‌اند.

مسجد کبود تبریز که لقب «فیروزۀ اسلام» را به خود گرفته‌است و کاشی‌کاری‌های آن شهرت جهانی دارند، مسجد صاحب‌الامر که از قدیمی‌ترین مساجد تبریز است(و در حال حاضر میزبان موزۀ قرآن و کتابت است) و ارگ علیشاه یا ارگ تبریز که یکی از آثار تاریخی فاخر این مرز و بوم به شمار می‌رود، در زمرۀ جاذبه‌های معروف تبریز قرار دارند.

مقبرة‌الشعرا آرامگاه بیش از ۴۰۰ شاعر، هنرمند، عارف و رجال نامی ایران و کشورهای منطقه از ۸۰۰ سال پیش از جمله شهریار، اسدی طوسی، قطران تبریزی و خاقانی شروانی است و همین موضوع نشان می‌دهد که تبریز مهد مردان بزرگ تاریخ و مردمان اهل شعر و ادب بوده‌است.

از دیگر آثار تاریخی این کلان‌شهر می‌توان به کاخ شهرداری، خانۀ مشروطه، کلیسای مریم مقدس و حمام تاریخی نوبر اشاره کرد.

در این میان نمی‌توان از ائل‌گلی یا شاه‌گلی اسم نبرد که قدمت و زیبایی‌اش آن را به یکی از نماد‌های اصلی شهر تبدیل کرده‌است. ضمن اینکه در وسط استخر ایل گلی عمارت کلاه‌فرنگی موسوم به عمارت ائل‌گلی به شکل هشت ضلعی و دو طبقه وجود دارد که در حال حاضر به‌ عنوان رستوران استفاده می‌شود.

اکثر محله‌های قدیمی تبریز نظیر دوه‌چی، نوبر، خیابان و محله امیرخیز نیز امروزه در مرکز این شهر قرار گرفته‌اند که بازدید از آن‌ها خالی از لطف نخواهدبود. همچنین، علاوه بر بازار تبریز که یکی از اصلی‌ترین مراکز خرید کالا در میان مردم شهر و گردشگران مطرح است، خیابان تربیت نیز به‌ عنوان بخشی از جادۀ تاریخی ابریشم، از مراکز خرید سنتی در تبریز به حساب می‌آید که کیف، کفش و پوشاک، اصلی‌ترین کالاهایی هستند که در آن به فروش می‌رسد و می‌تواند برای علاقمندان به خرید جذاب باشد.

از مراکز خرید مدرن این شهر هم می‌توان مرکز خرید لاله‌پارک، اطلس، پالادیوم، ستاره‌باران و مرکز تجاری رشدیه را پیشنهاد کرد.

سوغات

فرش تبریز که به ثبت جهانی رسیده، یکی از مرغوب‌ترین فرش‌های ایران است و شهرت جهانی دارد. شهر تاریخی تبريز در سال ۲۰۱۵ به‌عنوان شهر جهانی فرش دستباف معرفی شد. قدمت فرش تبریز و زیبایی آن از جمله ویژگی‌هایی است که در فرش‌های مشابۀ دنیا کم‌تر به چشم می‌خورد و با دارا بودن طرح و رنگ ویژه و سبک خاصی که در بافت آن به کار رفته، جایگاه ویژه‌ای در میان تمامی هنردوستان جهان باز کرده‌است.

همچنین به دلیل رواج دامداری در استان آذربایجان شرقی، محصولات چرمی تبریز نیز از سوغاتی‌های درجۀ یک این شهر به حساب می‌آید.

سفالگری، سوزن‌دوزی، گلیم‌بافی، منبت‌کاری و قلم‌زنی از دیگر صنایع دستی تبریز هستند که یادگاری‌ها و سوغات جذابی برای گردشگران محسوب می‌شوند.

در میان خوراکی‌های سوغات تبریز، شیرینی‌های آن بسیار مشهور هستند؛ مانند باقلوا، قرابیه و نوقا. همچنین آجیل، اریس، پشمک، انواع لواشک، باسلوق و خشکبار تبریز نیز از جمله خوراکی‌های سنتی و خوشمزه‌‌ای هستند که مورد توجه بسیار گردشگران تبریز قرار می‌گیرند.

علاوه بر موارد فوق، وجود باغات و مزارع فراوان در این استان حاصلخیز موجب شده تا در فصول مختلف نیز شاهد فروش انواع محصولات کشاورزی منطقه از قبیل سیب، اخته، انجیر، هندوانه، آلو، آلوچه، زردآلو، انگور، سیر، پیاز، پسته، سبزی‌های محلی و کوهی(در فصل بهار) و … در بازارهای شهر تبریز نیز باشیم.

غذاهای محلی

کدبانوهای تبریزی به پخت غذاهای لذیذ شهرت دارند و همواره با غذاهای بسیار خوشمزه‌ی محلی، از مهمانان خود پذیرایی می‌کنند. در میان این غذاها، کوفته‌‌تبریزی، حرف اول را می‌زند؛ بویژه که این غذا به‌ عنوان میراث ناملموس، ثبت ملی شده و با اینکه مواد تشکیل‌دهندۀ آن ساده به نظر می‌رسند اما این مهارت طبخ آن است که باعث می‌شود کوفته وا نرود و منسجم و لذیذ باشد. موادی هم مثل پیازداغ، آلو، آلبالو، زرشک، گردو، بادام، کشمش و حتا تخم‌مرغ پخته داخل آن می‌گذارند که بسیار مقوی‌تر و خوشمزه‌تر می‌شود.

انواع دلمه‌ها مانند برگ مو، کلم، بادمجان، فلفل، گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی و …، کوکوی لوبیاسبز، خورشت هویج، دویماج، دیزی سنگی و شوربای تره نیز از دیگر غذاهای محلی تبریز هستند که در طول سفر به این منطقه نباید از چشیدن طعم لذیذ آن‌ها غافل شد. آش‌های تبریز هم مانند آش میوه و آش شیله‌عدس محبوبیت بسیار زیادی دارند که امتحان آن‌ها خالی از لطف نیست.

آداب و رسوم

تبریز در طول سال میزبان جشنواره‌های مختلفی است که از آن جمله می‌توان به جشنوارۀ پنیر لیقوان اشاره کرد که در مهر ماه و در روستای لیقوان، با فاصله ۴۴ کیلومتری از جنوب غربی تبریز برگزار می‌شود. بازدید از جشنوارۀ گل محمدی گنبرف که در تیرماه در روستای گنبرف برگزار می‌شود و جشنوارۀ آدم‌برفی تبریز در دی ماه در پارک ائل‌گلی نیز، خالی از لطف نخواهدبود.

جشن نوروز آداب خاص خود را در آذربایجان شرقی و بخصوص تبریز دارد که از جملۀ آن‌ها می‌توان به تکم‌گردانی اشاره کرد. «تکه»(Taka) به‌ معنای بز نر است که نمادی از فرارسیدن بهار به حساب می‌آید و با اضافه‌شدن «میم» به آن، «تکم» یعنی «بز نر من» به وجود می‌آید. این عروسک چوبی که مزین به پارچه‌ای رنگی و زنگوله یا سکه است، روی صفحه‌ای مربعی یا دایره‌ای قرار می‌گیرد و تکم‌گردان آن را به اطراف می‌چرخاند و با خواندن یک‌ سری اشعار، نوید آمدن بهار را می‌دهد.

بازار مسقف و تاریخی تبریز در حوزۀ فعالیت‌های دینی نیز پیشینه‌ای طولانی دارد که یکی از این برنامه‌ها، برگزاری آیین‌های مختلف در ایام محرم است. اوچ تیمچه‌لر مشهور به تیمچۀ «حاج شیخ» در بازار تبریز در ۱۳ روز اول ماه محرم و اربعین شاهد برپایی عزاداری و مراسم روضه‌خوانی است؛ مراسمی که طبق گفته مغازه‌داران تیمچه، سابقۀ آن به بیش از ۱۵۵ سال قبل می‌رسد.

به‌ طور کلی مردم آذربایجان شرقی و در مرکز آن تبریز از نیمۀ ماه شعبان خود را برای استقبال از ماه رمضان آماده می‌کنند. مردم این منطقه ضمن نظافت و خانه‌تکانی از چند روز مانده به ماه مبارک رمضان به پیشواز این ماه می‌روند که در زبان محلی به آن «قاباخلاما» می‌گویند. علاوه بر این به مناسبت فرا رسیدن ماه رمضان، خانواده تازه‌داماد برای تازه‌عروس هدایایی می‌فرستد که شامل لباس، انواع شال و روسری و همچنین میوه و شیرینی می‌شود.

بلیط اتوبوس

راه های سفر به تبریز
هیچ داده ای یافت نشد

پایانه ها

تبریز – پایانه (ترمینال) تبریز (مرکزی)
شهر: تبریز

فرودگاه ها

فرودگاه بین‌المللی شهید مدنی تبریز

مسافت ها (راهنمای سفر)

اقامتگاه های تبریز

جالب است بدانید، قدمت صنعت هتلداری در تبریز به بیش از یک قرن می‌رسد و امروزه هتل‌های زیادی در این شهر فعالیت می‌کنند که از آن جمله می‌توان هتل پنج ستارۀ پارس ائل‌گلی، هتل پنج ستارۀ لاله‌پارک، هتل چهار ستارۀ بین‌المللی تبریز، هتل سینا و … را نام برد که از معروف‌ترین هتل‌‌های تبریز هستند. با این حال گردشگران علاوه بر اقامت در هتل، می‌توانند با اجاره سوئیت، منزل و آپارتمان، اقامت ارزان‌تری را تجربه کنند. اقامتگاه‌های بومگردی نیز از دیگر گزینه‌های محبوب برای اقامت هستند که طرفداران خاص خود را دارند. اقامتگاه سنتی بهار در نزدیکی بازار قدیم تبریز، اقامتگاه بوم‌گردی داریوش کندوان در نزدیکی روستای کندوان می‌توانند گزینه‌هایی عالی برای تجربۀ آرامش و فراغت از هیاهوی شهر باشند.

جاهای دیدنی تبریز

تبریز در طول حیات خود با فراز و فرودهای بسیاری مواجه شده‌ و تاریخ آن اشغال توسط بیگانگان و حوادث جانکاه طبیعی(از جمله زمین‌لرزه‌های مهلک) را تجربه کرده‌است.

سنگ بنای تبریز کنونی به دوران اشکانی و ساسانی برگشته و در طول تاریخ کهن کشور ما و در چند نوبت به عنوان یکی از پایتخت‌های ملی، سیاسی یا منطقه‌ای ایران معرفی شده‌است. اوج شکوفایی این شهر مربوط به دورهٔ ایلخانان بوده که در آن زمان پایتخت قلمرویی پهناور از نیل تا آسیای مرکزی به شمار می‌رفته‌است. این شهر در سال ۱۵۰۰ میلادی و در زمان پایتختی صفویان به‌ عنوان پنجمین شهر پرجمعیت جهان شناخته می‌شده و جمعیتش با استانبول(پایتخت امپراتوری عثمانی) برابری می‌کرده‌است. تبریز مجدداً در دورهٔ قاجار به شکوفایی رسید، به‌ طوری‌ که در این دوره به‌ عنوان مهم‌ترین و پیشروترین شهر ایران شناخته می‌شده‌است. در دوران معاصر نیز این شهر یکی از مراکز مهم اقتصادی و صنعتی در سطح کشور محسوب می‌شود. تبریز در دو سدهٔ اخیر مبدأ بسیاری از تحولات اجتماعی، فرهنگی و صنعتی در ایران بوده‌است؛ چنان که این شهر مانع خاموشی انقلاب مشروطه در ایران شد و نقشی کلیدی در تحولات بعدی و روند پیشرفت کشور ایفا کرده‌است.

بهره‌مندی از این پیشینۀ تاریخی و وجود پتاسیل‌های طبیعی و فرهنگی فراوان موجود در منطقه سبب شده تا تبریز به قطب گردشگری شمال غرب ایران تبدیل شود.

رستوران های تبریز

رستوران‌های زیادی در تبریز وجود دارند که انواع غذاهای ایرانی و بین‌المللی را سرو می‌کنند. تنوع بسیار زیاد این رستوران‌ها باعث شده‌است که انتخاب برای گردشگران سخت‌ شود. اگر از تبریز به سمت منطقۀ ییلاقی سردرود بروید، رستوران‌های سنتی و باغچه‌های بسیاری را می‌بینید که از جملۀ آن‌ها می‌توان به رستوران سنتی و باغ آنا، رستوران جلالی، رستوران و باغچه سنتی برکه، رستوران سنتی و چلوکبابی ایمانی و … اشاره کرد.

رستوران حاج‌علی تبریز که از قدیمی‌ترین رستوران‌های شهر در بازار تبریز است؛ رستوران سنتی گازماخ که همه غذاهایش را به همراه ته‌دیگ سرو می‌کند؛ رستوران حاج‌مجید، رستوران باختر، کباب‌سرای ریحان، فست‌فود مهدی هیلا، مجموعۀ رستوران‌های لاله‌پارک(واقع در طبقۀ آخر مجتمع تجاری لاله‌پارک) و … از جمله رستوران‌ها تبریز هستند که در طول سفرتان می‌توانید به آن‌ها سر بزنید.

همان‌طور که گفتیم در وسط دریاچه ائل‌گلی، عمارتی وجود دارد که در حال حاضر به‌ عنوان رستوران فعالیت می‌کند و طبقۀ اول آن به رستوران، طبقۀ دوم به کافی‌شاپ(با نمای زیبایی از دریاچه و طبیعت مجموعه) اختصاص دارد. پس می‌توان ضمن بازدید از این جاذبۀ معروف تبریز، سری هم به رستوران-کافی‌شاپ ائل‌گلی بزنید و دلی از عزا درآود.

جاذبه های طبیعی تبریز

درۀ لیقوان، کوه‌های آلاداغ‌لار(که به کوه‌های رنگین‌کمانی مشهورند)، پارک بزرگ تبریز، دهکدۀ توریستی-تفریحی-رفاهی سیمرغ(سد امند) و … در میان جاذبه‌های طبیعی شهر تبریز خودنمایی می‌کنند که بازدید از آن‌ها باید در برنامه‌ی سفر گردشگران گنجانده‌شود.

روستای کندوان، بدون شک یکی از جاذبه‌های طبیعی معروف تبریز به شمار می‌آید که شهرت آن به گوش گردشگران زیادی رسیده‌است. این روستا که تاریخی هفت هزار ساله را به دوش می‌کشد، به‌ واسطۀ معماری صخره‌ای و بافت مخصوصش در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده‌است. کندوان در ۱۸ کیلومتری شهر اسکو قرار گرفته و با اینکه حدود ۵۶ کیلومتر با تبریز فاصله دارد اما اکثر گردشگران تبریز را بدون بازدید از آن ترک نمی‌کنند. برخلاف روستاهای صخره‌ای دنیا، کندوان همچنان مسکونی است و از این حیث در نوع خود بی‌نظیر است. معماری کله‌قندی روستای کندوان در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۵۷ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

جاذبه های تاریخی و فرهنگی تبریز

شهر تبریز دارای تاریخی طولانی و پرآشوب است که نخستین نشانه‌های کشف شدۀ تمدن باستانی در آن به ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بازمی‌گردد.

بازار سنتی تبریز، گل سرسبد جاذبه‌های تبریز است؛ بخصوص که با مساحت حدوداً یک کیلومترمربعی خود در جایگاه یکی از بزرگ‌ترین بازارهای سرپوشیده جهان قرار دارد و در سال ۱۳۸۹ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. شکوه و عظمت این بازار به حدی است که بسیاری از گردشگران و جهانگردان نظیر ابن بطوطه، مارکو پولو و حمدالله مستوفی به تحسین و تمجید آن پرداخته‌اند.

مسجد کبود تبریز که لقب «فیروزۀ اسلام» را به خود گرفته‌است و کاشی‌کاری‌های آن شهرت جهانی دارند، مسجد صاحب‌الامر که از قدیمی‌ترین مساجد تبریز است(و در حال حاضر میزبان موزۀ قرآن و کتابت است) و ارگ علیشاه یا ارگ تبریز که یکی از آثار تاریخی فاخر این مرز و بوم به شمار می‌رود، در زمرۀ جاذبه‌های معروف تبریز قرار دارند.

مقبرة‌الشعرا آرامگاه بیش از ۴۰۰ شاعر، هنرمند، عارف و رجال نامی ایران و کشورهای منطقه از ۸۰۰ سال پیش از جمله شهریار، اسدی طوسی، قطران تبریزی و خاقانی شروانی است و همین موضوع نشان می‌دهد که تبریز مهد مردان بزرگ تاریخ و مردمان اهل شعر و ادب بوده‌است.

از دیگر آثار تاریخی این کلان‌شهر می‌توان به کاخ شهرداری، خانۀ مشروطه، کلیسای مریم مقدس و حمام تاریخی نوبر اشاره کرد.

در این میان نمی‌توان از ائل‌گلی یا شاه‌گلی اسم نبرد که قدمت و زیبایی‌اش آن را به یکی از نماد‌های اصلی شهر تبدیل کرده‌است. ضمن اینکه در وسط استخر ایل گلی عمارت کلاه‌فرنگی موسوم به عمارت ائل‌گلی به شکل هشت ضلعی و دو طبقه وجود دارد که در حال حاضر به‌ عنوان رستوران استفاده می‌شود.

اکثر محله‌های قدیمی تبریز نظیر دوه‌چی، نوبر، خیابان و محله امیرخیز نیز امروزه در مرکز این شهر قرار گرفته‌اند که بازدید از آن‌ها خالی از لطف نخواهدبود. همچنین، علاوه بر بازار تبریز که یکی از اصلی‌ترین مراکز خرید کالا در میان مردم شهر و گردشگران مطرح است، خیابان تربیت نیز به‌ عنوان بخشی از جادۀ تاریخی ابریشم، از مراکز خرید سنتی در تبریز به حساب می‌آید که کیف، کفش و پوشاک، اصلی‌ترین کالاهایی هستند که در آن به فروش می‌رسد و می‌تواند برای علاقمندان به خرید جذاب باشد.

از مراکز خرید مدرن این شهر هم می‌توان مرکز خرید لاله‌پارک، اطلس، پالادیوم، ستاره‌باران و مرکز تجاری رشدیه را پیشنهاد کرد.

سوغات تبریز

فرش تبریز که به ثبت جهانی رسیده، یکی از مرغوب‌ترین فرش‌های ایران است و شهرت جهانی دارد. شهر تاریخی تبريز در سال ۲۰۱۵ به‌عنوان شهر جهانی فرش دستباف معرفی شد. قدمت فرش تبریز و زیبایی آن از جمله ویژگی‌هایی است که در فرش‌های مشابۀ دنیا کم‌تر به چشم می‌خورد و با دارا بودن طرح و رنگ ویژه و سبک خاصی که در بافت آن به کار رفته، جایگاه ویژه‌ای در میان تمامی هنردوستان جهان باز کرده‌است.

همچنین به دلیل رواج دامداری در استان آذربایجان شرقی، محصولات چرمی تبریز نیز از سوغاتی‌های درجۀ یک این شهر به حساب می‌آید.

سفالگری، سوزن‌دوزی، گلیم‌بافی، منبت‌کاری و قلم‌زنی از دیگر صنایع دستی تبریز هستند که یادگاری‌ها و سوغات جذابی برای گردشگران محسوب می‌شوند.

در میان خوراکی‌های سوغات تبریز، شیرینی‌های آن بسیار مشهور هستند؛ مانند باقلوا، قرابیه و نوقا. همچنین آجیل، اریس، پشمک، انواع لواشک، باسلوق و خشکبار تبریز نیز از جمله خوراکی‌های سنتی و خوشمزه‌‌ای هستند که مورد توجه بسیار گردشگران تبریز قرار می‌گیرند.

علاوه بر موارد فوق، وجود باغات و مزارع فراوان در این استان حاصلخیز موجب شده تا در فصول مختلف نیز شاهد فروش انواع محصولات کشاورزی منطقه از قبیل سیب، اخته، انجیر، هندوانه، آلو، آلوچه، زردآلو، انگور، سیر، پیاز، پسته، سبزی‌های محلی و کوهی(در فصل بهار) و … در بازارهای شهر تبریز نیز باشیم.

غذاهای محلی تبریز

کدبانوهای تبریزی به پخت غذاهای لذیذ شهرت دارند و همواره با غذاهای بسیار خوشمزه‌ی محلی، از مهمانان خود پذیرایی می‌کنند. در میان این غذاها، کوفته‌‌تبریزی، حرف اول را می‌زند؛ بویژه که این غذا به‌ عنوان میراث ناملموس، ثبت ملی شده و با اینکه مواد تشکیل‌دهندۀ آن ساده به نظر می‌رسند اما این مهارت طبخ آن است که باعث می‌شود کوفته وا نرود و منسجم و لذیذ باشد. موادی هم مثل پیازداغ، آلو، آلبالو، زرشک، گردو، بادام، کشمش و حتا تخم‌مرغ پخته داخل آن می‌گذارند که بسیار مقوی‌تر و خوشمزه‌تر می‌شود.

انواع دلمه‌ها مانند برگ مو، کلم، بادمجان، فلفل، گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی و …، کوکوی لوبیاسبز، خورشت هویج، دویماج، دیزی سنگی و شوربای تره نیز از دیگر غذاهای محلی تبریز هستند که در طول سفر به این منطقه نباید از چشیدن طعم لذیذ آن‌ها غافل شد. آش‌های تبریز هم مانند آش میوه و آش شیله‌عدس محبوبیت بسیار زیادی دارند که امتحان آن‌ها خالی از لطف نیست.

آداب و رسوم شهر تبریز

تبریز در طول سال میزبان جشنواره‌های مختلفی است که از آن جمله می‌توان به جشنوارۀ پنیر لیقوان اشاره کرد که در مهر ماه و در روستای لیقوان، با فاصله ۴۴ کیلومتری از جنوب غربی تبریز برگزار می‌شود. بازدید از جشنوارۀ گل محمدی گنبرف که در تیرماه در روستای گنبرف برگزار می‌شود و جشنوارۀ آدم‌برفی تبریز در دی ماه در پارک ائل‌گلی نیز، خالی از لطف نخواهدبود.

جشن نوروز آداب خاص خود را در آذربایجان شرقی و بخصوص تبریز دارد که از جملۀ آن‌ها می‌توان به تکم‌گردانی اشاره کرد. «تکه»(Taka) به‌ معنای بز نر است که نمادی از فرارسیدن بهار به حساب می‌آید و با اضافه‌شدن «میم» به آن، «تکم» یعنی «بز نر من» به وجود می‌آید. این عروسک چوبی که مزین به پارچه‌ای رنگی و زنگوله یا سکه است، روی صفحه‌ای مربعی یا دایره‌ای قرار می‌گیرد و تکم‌گردان آن را به اطراف می‌چرخاند و با خواندن یک‌ سری اشعار، نوید آمدن بهار را می‌دهد.

بازار مسقف و تاریخی تبریز در حوزۀ فعالیت‌های دینی نیز پیشینه‌ای طولانی دارد که یکی از این برنامه‌ها، برگزاری آیین‌های مختلف در ایام محرم است. اوچ تیمچه‌لر مشهور به تیمچۀ «حاج شیخ» در بازار تبریز در ۱۳ روز اول ماه محرم و اربعین شاهد برپایی عزاداری و مراسم روضه‌خوانی است؛ مراسمی که طبق گفته مغازه‌داران تیمچه، سابقۀ آن به بیش از ۱۵۵ سال قبل می‌رسد.

به‌ طور کلی مردم آذربایجان شرقی و در مرکز آن تبریز از نیمۀ ماه شعبان خود را برای استقبال از ماه رمضان آماده می‌کنند. مردم این منطقه ضمن نظافت و خانه‌تکانی از چند روز مانده به ماه مبارک رمضان به پیشواز این ماه می‌روند که در زبان محلی به آن «قاباخلاما» می‌گویند. علاوه بر این به مناسبت فرا رسیدن ماه رمضان، خانواده تازه‌داماد برای تازه‌عروس هدایایی می‌فرستد که شامل لباس، انواع شال و روسری و همچنین میوه و شیرینی می‌شود.

راه های سفر به شهر تبریز

سفر هوایی

تبریز یکی از مقصدهای گردشگری محبوب است که به‌ صورت هوایی نیز می‌توان به آن سفر کرد. با وجود فرودگاه تبریز در این شهر پروازهای هوایی زیادی بین شهرهای مختلف ایران و تبریز انجام می‌شود. مسیر پروازی تهران به تبریز یکی از پرتردد‌ترین خطوط هوایی کشور بوده و مدت زمان این پرواز حدود 1 ساعت و ۱۵ دقیقه است. از بسیاری از فرودگاه‌های ایران امکان سفر هوایی به تبریز وجود دارد و از همین رو می‌توان سفری راحت و بدون دغدغه را به این شهر زیبا تجربه کرد.

سفر زمینی

با توجه به اینکه پایانۀ مرکزی اتوبوس تبریز، بزرگ‌ترین پایانۀ مسافربری شمال غرب ایران به شمار می‌رود و از تمام شهرهای بزرگ کشور می‌توان براحتی با اتوبوس به تبریز سفر کرد.

اگر ساکن تهران هستید و قصد دارید سفر به تبریز را با اتوبوس تجربه کنید، اتوبوس‌های مستقر در ترمینال‌های غرب، جنوب و بیهقی می‌توانند با احتساب چند توقف کوتاه برای استراحت و صرف غذا در مسیر، بعد از حدود 7 ساعت شما را به تبریز برسانند.

سفر با قطار

پایانۀ قطار تبریز با بیش از 100 سال قدمت از قدیمی‌ترین ایستگاه‌های قطار ایران است.

سفر با قطار به تبریز از گزینه‌های جذاب و دلچسب برای گردشگران به شمار می‌رود. برای رفتن از تهران به تبریز، قطارهای این مسیر از شهرهایی بزرگی چون کرج، قزوین، زنجان، میانه و مراغه گذر می‌کنند. سفر تهران به تبریز به طور معمول حدود 10 ساعت زمان می‌برد.

اگر می‌خواهید از سایر شهرهای بزرگ به تبریز بروید، ضمن تماس با ایستگاه راه‌آهن شهر خود از وجود قطار مستقیم به تبریز اطلاع حاصل کنید؛ چرا که به‌ عنوان مثال امکان خرید بلیت مستقیم قطار از بندرعباس به تبریز وجود ندارد و باید با قطار  به تهران آمده و سپس سوار قطار تهران به تبریز شوید.

سفر دریایی

اطلاعاتی یافت نشد.