شاید از دور به نظر برسد که جشن آب پاشی تایلند صرفا سرگرمی و تفریح است، امّا واقعیت این است که این فستیوال، یک رسم تمام و کمال برای تایلندیهاست و دیدنش شما را به وجد خواهد آورد.
سونگکران یعنی چه؟
شاید اولین سوالی که درباره این جشن ذهن شما را درگیر کند، نام سخت آن باشد. کلمه سونگکران Songkran از زبان سانسکریت گرفته شده است و به معنای «حرکت به داخل» است که به مدار حرکت خورشید در هر یک از خانههای زودیاک اشاره دارد. در تایلند، کلمه Songkran به طور خاص با حرکت خورشید به ماه حمل در آوریل که پایان یک چرخه 12 ماهه و آغاز سال جدید خورشیدی است، اشاره دارد.
تاریخ دقیق جشن آب پاشی تایلند
جشن آب پاشی سونگکران در تاریخ معیّنی هر سال برگزار میشود. تاریخ دقیق جشن آب پاشی تایلند 13 تا 15 آوریل است که این تاریخها در تایلند تعطیل رسمی است. این جشن با آمدن بهار در تایلند شروع میشود و به مدت سه روز با آداب و رسوم منحصر به فرد خود ادامه پیدا می کند.
چرا در جشن سونگکران مردم روی هم آب می پاشند؟
در زبان انگلیسی ضرب المثلی وجود دارد که می گوید «بارانهای ماه آوریل به وجود آورنده گلهای ماه مه هستند.». این ضرب المثل فقط در اروپا کاربرد ندارد و در تایلند هم با برگزاری فستیوال آب سونگکران، فرا رسیدن ماه باران و پایان فصل خشک را جشن میگیرند. جشن آب پاشی تایلند که به سونگکران معروف است، یک رویداد آغشته به سنت و معنیدار برای بوداییان تایلندی است و همزمان با جشن سال نو در تایلند برگزار می شود.
آب، معانی مختلفی در جشن آب پاشی تایلند دارد. آب ریخته میشود تا تمام بیماریها، بدشانسی ها و بیماریهای سال قبل را پاک کند و بدین ترتیب برای سال جدید، لوح پاکی را فراهم میکند. پرتاب آب در طول سونگکران نیز با باروری همراه است. این موقع از سال، مطابق با زمانی است که مردم تایلند به طور سنتی منتظر باریدن باران برای کشت برنج و اطمینان از برداشت موفق و پربار بودند.
مراسم جشن آبپاشی سونگکران چطور برگزار میشود؟
فستیوال آب تایلند یک جشن جدی و جذاب را برای مسافران تور تایلند خلق می کند. با شروع جنگ و نبرد آبی، شما به مدت سه روز خشک نمیشوید؛ زیرا چه برای خرید بیرون بروید، چه زمانی که برای ورزش صبحگاهی بیرون میروید، چه زمانی که قصد پیادهروی دارید و حتی زمانی که به دیدن جاذبهها میروید، مطمئن باشید که یک نفر قرار است روی شما آب بپاشد.
تایلندیها اغلب اولین روز جشن آب پاشی تایلند را با خانه تکانی شروع میکنند تا بدشانسیهای سال قبل را بشویند و سال جدید را با خوش شانسی شروع کنند. یکی دیگر از آداب و رسوم این جشن، ریختن آبی معطر روی مجسمه مقدس بودای معبد است که به آن Song Nam Phra میگویند است. برای این کار، آب روی تنه و بدن مجسمه ریخته میشود نه روی سر تندیس. علاوه بر نظافت، هر چیزی که کهنه و بیفایده باشد را دور میریزند و تمام انرژیهای منفی را از زندگیشان دور میکنند.
روز دوم جشن آب پاشی تایلند به نام روز خانواده یا Wan Nao نام گذاری شده است. در این روز، معمولا خانوادهها یا به مسافرت میروند یا با همدیگر به بیرون از خانه میروند و روی همدیگر و دیگران آب میریزند. یکی از سنتهای با ارزش برای جوانان تایلندی، ریختن آب پر برکت nam ob روی دست بزرگان به منظور بزرگداشت و تقدیر و آرزوی سلامتی و ماندگاری برای آنان است و والدین در ازای آن، معمولاً با یک گلدسته گل یاس، به فرزندان برکت میدهند.
روز سوم جشن آب پاشی تایلند به Wan Payawan معروف است , اغلب روز پایان جشن آب تایلند محسوب میشود. در این روز مردم با بازدید از معابد محلی و با بخشیدن غذا و لباس به راهبان برای آنان دعا میکنند، سپس به ساحل میروند و با درست کردن سازههای شنی عظیم و با شکوه، آخرین روز جشن آب پاشی تایلند را جشن میگیرند.
با وجود تجربه متمایزی که جشن آب پاشی سونگکران تایلند برای گردشگران ایجاد میکند، امّا متاسفانه قسمت بد این فستیول این است که سالانه صدها نفر در اثر تصادفات جادهای در تعطیلات سونگکران کشته و هزاران نفر مجروح میشوند. بسیاری از مرگ و میرها ناشی از رانندگی در حالت مستی و سرعت غیرمجاز است. برخی از تصادفات نیز ناشی از پرتاب سطلهای آب به سمت موتورسیکلتها است.