با وجودی که بسیاری از گردشگران، فقط شهرهای شمالی را برای سفر تابستانی مناسب میدانند؛ اما روستاها و شهرهای بسیاری در سایر نقاط کشور وجود دارند که هر یک با طبیعت بکر، هوای مطبوع، حیاتوحش زیبا، جاذبههای متعدد و مردم مهماننواز میتوانند اوقات خوش و بهیادماندنیای را برای هر مسافری رقم بزنند؛ بهخصوص که نسبت به مناطق شمالی بسیار خلوتتر هستند و از ازدحام و شلوغی جمعیت نیز خبری نیست.
خنک ترین مقاصد برای سفرهای تابستانی در ایران
استان چهارمحال و بختیاری
استان تهران
استان کردستان
استان لرستان
استان اردبیل
استان کهگیلویه و بویراحمد
استان گلستان
استان گیلان
استان خراسان شمالی
استان آذربایجان شرقی
استان آذربایجان غربی
استان همدان
استان زنجان
استان مازندران
سفرهای جادهای مردم در هفته گذشته افزایش نسبی داشت اما استانهای شمالی مثل همیشه رتبه نخست را به عنوان استان میزبان مسافران نداشت.
بر اساس آمار سامانههای حمل و نقل هوشمند مرکز مدیریت راههای کشور یک میلیون و ۶۶۹ هزار و ۳۲۴ وسیله نقلیه مختلف در بازه زمانی ۲۷ خرداد ماه تا دوم تیر در محورهای مواصلاتی کشور تردد داشتهاند که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۶ درصد و نسبت به هفته قبل از این بررسی چهار درصد افزایش را تجربه کرده است.
فارغ از وسیلهای که با آن سفر میکنید، چه ماشین شخصیتان باشد یا قطار و هواپیما، آنچه در طول سفر برای بسیاری از افراد اهمیت دارد، متصل ماندن به جریان زندگی دیجیتال و بهرهوری حداکثری از سفر به کمک لوازم دیجیتال پیشرفته و جدید است. استفاده از محصولات و لوازم دیجیتال نوآورانه به افراد کمک میکند تا سفری خوش با بیشترین بازدهی ممکن را داشته باشند.
رییس پلیس خراسان رضوی نیز در خبری اعلام کرد: ۱۶۰ گروه گشت پلیس راه برای مدیریت سفرهای تابستانی و پیشگیری از وقوع حوادث در طول جادههای این استان فعال شدهاند.
سرهنگ میشمست در ادامه این خبر با اشاره به گشتهای نامحسوس پلیس راه در جاده های استان اضافه کرد: ۱۴۰ گروه پلیس راه از این تعداد به طور محسوس و ۲۰ تیم نیز نامحسوس فعالیت دارند.
رییس پلیس راه خراسان رضوی همچنین متذکر شد: در موارد ضرورت از تیمهای سایر نهادها نظیر اداره کل راهداری و فرمانداری استان خراسان رضوی نیز استفاده میشود.
سرهنگ میشمست در ادامه تصریح کرد: ۱۲۳ دوربین نظارتی نیز در طول جادههای استان خراسان رضوی فعال است.
رییس پلیس راه خراسان رضوی اظهار کرد: بر رعایت قوانین رانندگی تاکید داریم و با توجه به آغاز موج سفرهای تابستانی رانندگان باید از رانندگی در هنگام خستگی و خوابآلودگی پرهیز کنند.
سرهنگ میشمست در خاتمه خاطرنشان کرد: خراسان رضوی با پنج هزار و ۲۰۰ کیلومتر راه آسفالته اصلی و فرعی، هفت هزار و ۶۰۰ کیلومتر راه آسفالته روستایی و هفت هزار و ۷۶۰ کیلومتر راه غیرآسفالته در جایگاه دوم کشور از نظر طول راهها قرار دارد.
اطلاعات پلاکهای ثبت شده در دوربینهای پلاکخوان در بازه زمانی مذکور نشان میدهد که بیش از ۹ میلیون و ۴۶۲ هزار پلاک خودرو با ترکیب مبدا استانهای مختلف در محورهای برونشهری مشاهده شدند. در این میان خودروهای تهران و البرز با حدود ۲۵ درصد بیشترین سهم را در این ترددها داشته و پس از آن خودورهایی با پلاک استانهای مازندران، فارس، خراسان رضوی و اصفهان در رتبههای بعدی قرار دارند.
همچنین بر اساس نقشه تخلیه و انباشت خودروهای بومی استانهای مختلف در روزهای مذکور (۲۷ خرداد تا دوم تیر)، برخی از استانها با کاهش تردد و برخی دیگر با افزایش این آمار مواجه شدند. در این نقشه تهران مانند همیشه آبی رنگ شد و بیشترین آمار تخلیه خودرو را به خود اختصاص داد پس از تهران بیشترین خودروها از قزوین، آذربایجان شرقی و کرمانشاه تخلیه شد. اما مقصد این مسافران استانهای شمالی نبود و اتفاقا نقشه تخلیه و انباشت خودرو، نشان میدهد که در هفته گذشته گیلان و مازندران میزبانِ مهمانان بسیار کمتری نسبت به هفتهها و ماههای قبل بودند.
آمارهای مرتبط با ترددهای بین استانی نشان میدهد سیستان و بلوچستان، کردستان، خوزستان و کرمانشاه با منفی چهار درصد، منفی چهار درصد، منفی سه درصد و منفی سه درصد، بیشترین کاهش سفرهای جادهای را نسبت به هفته قبل از این بررسی تجربه کردند. اما استانهای اردبیل، مرکزی گیلان و قم به ترتیب با رشد هشت درصد، هشت درصدی، هفت درصدی و هفت درصدی مواجه شدند.
اما همین آمار در قیاس با هفته مشابه سال گذشته افزایش نسبتا چشمگیر سفرهای جادهای را تقریبا در همه استانها نشان میدهد. در این میان تنها آذربایجان غربی با کاهش هشت درصدی سفرهای جادهای مواجه شد و خوزستان، هرمزگان، کرمان و ایلام با ۴۴ درصد، ۴۴ درصد، ۳۳ درصد و ۳۱ درصد افزایش، بیشترین رشد را نسبت به هفته مشابه سال گذشته تجربه کردند.
توصیه های ایمنی در سفرهای تابستانی
در سفر، امکان بروز هر واقعه غیر منتظرهای وجود دارد. بنابراین برای اینکه اتفاقات ناخوشایند، اوقات خوش ما را تلخ نکند، لازم است که نکات ایمنی را رعایت کنیم.
پیش از رفتن به سفر، ابتدا مکانی را که قصد دارید به آنجا مسافرت کنید، انتخاب نمایید. در این صورت میتوانید متناسب با آن مکان، وسایل لازم را تهیه و ساک خود را آماده کنید. تغییرات آب و هوایی را در نظر بگیرید تا آمادگی لازم را در شرایط گوناگون جوی داشته باشید.
اقامت در کنار دریا
عدهای ترجیح میدهند کنار رودخانه و دریا اقامت کنند تا از فضای آزاد آن لذت ببرند و تنی هم به آب بزنند. باید مراقب باشید در فاصله دورتری از رودخانه یا دریا، چادر خود را بر پا کنید. نشستن در کنار رودخانه متلاطم برای شما خطرناک است، به خصوص اگر هوا ابری و بارانی باشد. بنابراین بهتر است زیرانداز خود را در کنار رودخانه، دره یا محلی که امکان دارد هنگام بارش باران سیلابی شود، پهن نکنید.
اگر میخواهید در آب دریاچه یا رودخانه شنا کنید، ابتدا کف آب را بررسی کنید و اولین باری که وارد آن میشوید، به آهستگی و با احتیاط قدم بردارید و مراقب سنگها، شاخههای مخفی، گودالها و جلبکهای آبی باشید. اگر جریان آب تند است، وارد آب نشوید. فقط در محلهای امن و حفاظت شده شنا کنید، زیاد از ساحل دور نشوید و به موازات ساحل شنا کنید. نگذارید جریان آب شما را از ساحل دور کند.
چه وسیلهای برای سفر انتخاب میکنید؟
پیش از سفر فکر کنید که بهتر است با چه وسیلهای به مسافرت بروید. ایمنی وسیله، سرعت، قیمت و سهولت دسترسی به مناطقی را که قرار است بازدید کنید، بررسی کنید.
بسیاری از افراد، مسافرت با خودروی شخصی را ترجیح میدهند چون هم اختیار دست خودشان است و هر جا که بخواهند، توقف میکنند و هم این که هزینه کمتری پرداخت میکنند. اما استفاده از قطار و اتوبوس، خستگی راه را برای راننده ی خودروی شخصی ندارد. هواپیما هم سریعتر است و در عین حال پرهزینه.
هر خانواده بسته به بودجهای که برای سفر خود در نظر میگیرد، وسیله مسافرت را انتخاب میکند. پیش از قیمت، بهتر است به نکات ایمنی وسیلهای که با آن به مسافرت میرویم، توجه کنیم.
۱۸ نکته درباره سفر با خودروی شخصی
۱- سعی کنید پیش از سفر، از سالم بودن خودروی خود و کارکرد درست همه قسمتهای آن مطمئن شوید.
۲- اگر سفر شما طولانی است، هر دو ساعت یک بار توقف کرده و استراحت کنید.
۳- پیش از سفر از وضعیت جادهها مطمئن شوید.
۴- شب پیش از سفر، خوب بخوابید.
۵- در حال رانندگی، با سرنشینان شوخی و خندههای بیمورد و بحث نکنید. خوردن و آشامیدن و صحبت با تلفن همراه، عملی خطرناک و حتی تهدیدکننده جان راننده و سرنشینان است.
۶- بستن کمربند ایمنی را هرگز فراموش نکنید.
۷- فشار باد تایرها را بررسی کنید. اختلاف فشار باد تایرها میتواند در کنترل خودرو تاثیر بگذارد.
۸- بار بیش از حد مجاز حمل نکنید.
۹- آهسته برانید تا هم از مناظر اطراف جاده لذت ببرید و هم سالم به مقصد برسید. احتیاط در رانندگی نشانه کمتجربگی و ترس نیست، بلکه نشانه علاقه شما به جان و مال و خانوادهتان است.
۱۰- اگر با فرزند خردسال خود سفر میکنید، حتما صندلی مخصوص کودک را همراه ببرید.
۱۱- با رعایت همه اصول ایمنی و سرعت مطمئن رانندگی کنید تا حادثهای برای شما و دیگران پیش نیاید.
۱۲- به هشدارهای هواشناسی و پلیس توجه کنید.
۱۳- توجه کنید کسانی که سرماخوردگی دارند یا مبتلا به بیماریهای پوستی یا گوارشی هستند، نباید در تهیه غذا شرکت داشته باشند.
۱۴- اگر زیر آفتاب رانندگی میکنید حتما از سایبان، ضد آفتاب و عینک آفتابی استفاده کنید.
۱۵- هنگامی که قصد قدم زدن در هوای آزاد را دارید، از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
۱۶- اگر استراحتگاه خود را در جنگل اختیار کردهاید، از محل استراحت خود زیاد دور نشوید تا راه را گم نکنید.
۱۷- کیف کمکهای اولیه را فراموش نکنید. چراغقوه، سیماتصال باتری و تابلوی چراغدار احتیاط را با خود ببرید.
۱۸- آب اضافی برای پر کردن رادیاتور به همراه داشته باشید.
۵ نکته درباره سفر با قطار و اتوبوس
۱- سعی کنید یک ماه پیش از سفر، بلیت خود را از مراکز معتبر تهیه کنید.
۲- اگر با اتوبوس قصد سفر دارید، بلیت را حتما از تعاونیها بخرید و هیچگاه در کنار جاده منتظر اتوبوس نباشید.
۳- اگر در اتوبوس و قطار، دچار سرگیجه و حالت تهوع میشوید، هنگام حرکت کتاب نخوانید و در صندلیهایی که خلاف جهت حرکت اتوبوس یا قطار هستند، ننشینید.
۴- هر جا که قطار یا اتوبوس توقف کرد، پیاده شوید، کمی آب بخورید و نفس عمیق بکشید و کمی هم پیادهروی کنید. این کار موجب میشود خون در پاهایتان که مدت طولانی بیحرکت بوده است، جریان یابد.
۵- از خوردن بیش از حد تنقلات و مواد غذایی در اتوبوس و قطار پرهیز کنید.
۵ نکته درباره سفر با هواپیما
۱- اگر بیماری خاصی دارید و قصد سفر با هواپیما را دارید، حتما میهماندار هواپیما را از این موضوع با خبر کنید و ترجیحا دو برابر مقدار معمول، دارو به همراه داشته باشید.
۲- اگر مبتلا به بیماری قند هستید، وسیله آزمایش قند خون و باتری اضافی به همراه خود ببرید. نان خشک یا بیسکوییت بدون شکر، بادام زمینی و آبمیوه را فراموش نکنید.
۳- اگر باید ساکتان را به قسمت تحویل بار بدهید، حتما نیمی از این مواد را در کیفدستی یا کولهپشتی به همراه داشته باشید.
۴- اگر قرار است نوزادی را با خود به سفر ببرید، حتما پیش از سفر با هواپیما، با پزشک نوزاد خود صحبت کنید، چون تغییر فشار هوا ممکن است برای او ضرر داشته باشد.
۵- اگر با نوزادتان سفر میکنید، بهتر است در ردیف صندلیهای مجاور درب های خروج اضطراری بنشینید. صندلیهای مجاور دیوار حایل درون هواپیما بهتر است.